Lovas Napok a Bekecsen

Írta:  2017. szeptember 28., csütörtök 16:31

Idén öt önkormányzat szervezi meg a Bekecsi Lovas Napokat, más néven az Emléktúrát. Az ünnepségre szeptember utolsó szombatján, 30-án kerül sor. 10 órakor kezdődik a program igehirdetéssel Faluerdejénél, majd a Bekecstetőn folytatódik zászlófelvonással, lármafagyújtással. Onnan a tömeg átvonul a Körtövés mezejére, a hősök sírjához, itt megemlékeznek az 1916 őszén elesettekről. Napközben különböző kulturális műsorok lesznek, de íjász- és baranta bemutatóra is sor kerül majd.

Nyárád-, Kis-Küküllő-, Maros mentéről, Sóvidék és Erdély különböző településeiről, de még a határon túlról is érkeznek magyarok a Bekecsi Lovas Napokra, hogy együtt emlékezzenek azokra a hősökre, akik1916 őszén helytállásukkal, véráldozatukkal megállították az ellenség betörését.

A programok több helyszínen zajlak reggel 10-től este hat óráig. A szervező önkormányzatok hagyományőrzői, zenekarai is bekapcsolódnak, műsorral készülnek.

A megemlékezésen a szovátai 15. Mátyás Huszárezred hagyományörzői is részt vesznek, ők Székely Mózes udvarán gyülekeznek és reggel fél hétkor indulnak.
A hagyományokhoz híven megkoszorúzzák az I. és II. Világháborús emlékműveket Szováta központjában, majd nekivágnak a szent hegynek, hogy 10 órára megérkezzenek a Bekecsre. A huszárok és a nyárádmagyarósiak menetéhez bárki csatlakozhat, mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső