22. Töltöttkáposzta fesztivál

Írta:  2017. szeptember 28., csütörtök 13:30

Már a huszonkettediken is túl vannak Parajdon, azaz a 22. alkalommal megrendezett Parajdi Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztiválon, amely szeptember 22. és 24. között zajlott. Habár az időjárás nem kedvezett, sokan kóstolgatták a töltelékeket és vettek részt az esti koncerteken.

Több mint két évtizede annak, hogy megszületett egy ötlet, egy terv, amely a megvalósításig törtetett. Így lett Románia első gasztronómiai fesztiválja és nem utolsósorban Parajd egyedi, jellegzetes eseménye, a Töltöttkáposzta fesztivál. Azóta is, évről évre a szervezők és támogatók színesebbé, szórakoztatóbbá és illatosabbá teszik a három napon át zajló eseményt. Ilyenkor nem csak a község központi parkja, hanem az utcák is őszi dekorációba bújnak, fesztivál hangulatot teremtve.

A három napon át tartó eseményen a gasztronómia mellett úgy a gyerek és kulturális programok, mint a sportesemények is főszerepet kaptak. Kicsik és nagyok egyaránt részt vettek a község dekorálásban, munkáikat pedig zsűri pontozta. Pénteken futóversennyel vette kezdetét a fesztivál, több száz jelentkezővel a rajtnál. Ezt követően pedig gyerek foglalkozások, mini töltöttkáposzta fesztivál, valamint nekik szóló műsorok voltak láthatóak a színpadon. Díjakban is részesültek a legügyesebbek. Szombaton nyitotta meg hivatalosan kapuit az esemény, Bokor Sándor polgármester szavaival. A fesztivál fővédnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is megosztotta ünnepi gondolatait.

Minden Székelyföldi kezdeményezésnek az üzenete az összetartozás és az összefogás. Fontos, hogy legyen egy cél, mert így eredmény is születhet – folytatta gondolatait Borboly Csaba. A megnyitó alatt készültek a finomabbnál finomabb töltelékek, a résztvevők saját titkos receptjei alapján. Eközben kulturális műsorok, a Magyarországról érkezett testvér települések előadásai voltak láthatóak, de a Bekecs Néptáncegyüttes is színpadra lépett. A töltöttkáposzták díjazása sem maradt el, amelyet a kinevezett zsűri délután osztott meg a versenyzőkkel. Lencsevégre kaptuk a készülődéseket, de a nyertes csapat is elárulta receptjét.

Délután középkori hadi, valamint íjászbemutató volt. De fáradhatatlan zumba csapat előadást is láthattunk. Este pedig koncerteken tombolhatott a közönség. Fellépett Szőcs Renáta, a 3Sud Est, valamint a Zanzibár együttes is.

Vasárnap a kulturális műsorok kapták a főszerepet a fesztiválon. Idősöket köszöntöttek, rezesbandák találkoztak, Szász János karnagy tiszteletére kopjafát koszorúztak. Fellépett a Latino Feeling dance csapata, majd a Balkán Fanatik koncertjével ért véget a fesztivál. Legvégén pedig tűzijáték zárta az eseményt.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső