Jégkorszak kiállítás Marosvásárhelyen

Írta:  2017. szeptember 22., péntek 10:00

Július elején nyitotta meg kapuit Marosvásárhelyen a Jégkorszak című kiállítás, amelyet még októberig lehet megtekinteni. A Természettudományi Múzeumban számos maradvány és rekonstrukció idézi fel a jégkorszak egykori állatvilágát.

A budapesti Természettudományi Múzeum jóvoltából jött létre Marosvásárhelyen a Jégkorszak című kiállítás, amely során megtudhatjuk, hogy jégkorszaknak azokat a több millió évig tartó időszakokat nevezzük, amikor bolygónk felszínének egy részét nagyobb összefüggő jégtakarók borították. Ennek kialakulása lassú lehűléssel, majd jégfelhalmozódással kezdődött. Ezután földtörténeti léptékkel mérve rövid ideig tartó, szélsőséges klímaingadozásokkal beköszöntött a jégkorszak. A Föld négy és fél milliárd éves történetében több ilyen időszak is volt. Az egykori jégkorszakok földtani nyomai ma is megtalálhatók.

Már a múzeum bejáratánál egy rekonstruált rénszarvas, valamint egy gyapjas mamutborjú várja a látogatókat, majd az előtéren keresztül, egy tágas teremben csöppenhetünk bele igazán a jégkorszak világába. Láthatunk dél-amerikai kardfogú tigrist, óriás övesállat páncélt, barlangi medvét, a jégkori farkas csontvázát, valamint a sztyeppei bölény koponyáját, a sztyeppei vadszamarat, a barlangi oroszlán és hiéna csontjait. Emellett különleges tárgyi anyagok, koponyák, lábszárcsontok, fogak, állkapcsok, combcsontok is láthatóak.A kiállítás a jégkorszakok kialakulásának az okait mutatja be, valamint jégkorszaki állatokkal és növényekkel ismerkedhetnek a látogatók. A kiállítás mindemellett felhívja a figyelmet a globális klímaváltozás problémájára, hiszen napjainkban oly sokszor emlegetett és sokakat foglalkoztató jelenség.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső