Minden évben hazajönnek emlékezni

Írta:  2017. augusztus 08., kedd 10:21

Augusztus első szombatján tartották a Bözödújfalusiak Találkozóját, a Bözödújfalusi-tó partján fekvő Siratófalnak nevezett emlékműnél. A találkozóra minden évben hazajönnek az egykori település szülöttei, elszármazottai.

A találkozó római katolikus szentmisével kezdődött, majd Szombatfalvi József unitárius esperes, Bözödújfalu szülötte prédikált. Az igehirdetést követően az unitárius esperes elmondta, hogy egy évvel ezelőtt a bözödújfalusiakkal közösen egyhangúan megszavazták, hogy Csibi Attila Zoltán polgármestert tiszteletbeli bözödújfalvinak fogadják. Most, erre az alkalomra készült egy emléklap is, amelyet az egykori falu emlékének a megőrzéséért végzett áldozatos munkája iránti hálaként adtak át a polgármesternek, Bözödújfalu nevében. Az ünnepség verses, zenés összeállítással folytatódott.

Az ünnepi összeállítás közben köszöntő beszédeket hallhattak a jelenlévők. Elsőként Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere osztotta meg gondolatait. „Mindig nagyon nehéz megszólalnom, de ma különösképpen, hiszen nem számítottam erre a tavaly megígért és tavaly jóváhagyott Tiszteletbeli Bözödújfalusi címnek az átadására. Én azt hiszem, hogy e nélkül is, ahogy fogalmazott az esperesúr, szívemben és a lelkemben hordozom Bözödújfalunak a szellemét, a múltját. Függetlenül attól, hogy mi vár ránk, milyen göröngyös úton kell nekünk végigmenni, én azt hiszem, hogy bözödújfalviak bízhatnak bennünk, mert tiszta szívvel és tiszta lélekkel jövünk ide, gondozzuk a múltjukat, tervezzük a jövőjüket és az ők segítségükkel, bátorításukkal, elismerésükkel eltudjuk érni mindazt, amit megálmodunk közösen.” - mondta el beszédében az elöljáró.

Körösi Viktor Dávid, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának a konzulja is felszólalt az ünnepségen.

„Ugyan a múltra emlékezünk, de még is erőt tudunk meríteni. A pusztulás nem feltétlenül lelomboz, hanem erőt is ad, hiszen annak ellenére, hogy a település elveszett, a házak, a kutak, az utcák, a templomok, minden épített örökség Bözödújfaluból már nincs, de jöbvő még is csak van, hiszen itt vagyunk, emlékezünk.” - fejezte be gondolatát Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja. Az ünnepi, megemlékező beszédeket, az egykori bözödújfalusi lakos, Sükösd Árpád zárta. A találkozón nagyon sok egykori lakos, elszármazott vett részt. Felelevenedtek a régi emlékek.

A Bözödújfalusi Találkozóra a Bözödújfaluért Egyesület és Erdőszentgyörgy Önkormányzatának közös szervezésében került sor.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső