Népviseletbe öltözött székelyek találkoztak

Írta:  2017. augusztus 08., kedd 10:18


Augusztus 5-én Atyhában népviseletbe öltözött székelyek gyűltek össze. A találkozó a Nemzetstratégiai Kutató Intézet támogatásával, az Élő Székelyföld egyesület társszervezésében valósult meg. „A zöld ág reménysége” mottót viselő rendezvényre 13 településről érkeztek résztvevők.

Sóvidék is csatlakozott a hagyományos Homoród-mente népviseletben mozgalomhoz. Elsőként Atyhában szervezték meg a találkozót. Szombaton reggel a helyi kultúrotthon előtt gyülekeztek a székelyek, majd a katolikus templomhoz vonultak Dósa Béla zenekarával az élen.

Mivel a templom épülete még nem állt készen az ünnepségre, így szabadtéri szentmisét tartottak. A szertartás után közös fénykép készült a népviseletbe öltözött résztvevőkről. A helyszínen sikerült lencsevégre kapni Simó Márton szervezőt, aki a rendezvény fontosságáról beszélt.

A művelődési házban néprajzi előadás keretében bemutatkoztak a sóvidéki települések. Ezt követőn a jelenlevők megtekinthették az „Őseink népviseletben” és a „Kárpát-medencei népviseletek” című kiállítást a volt községháza emeleti termeiben. A különböző népviseletek mellett, korondi kerámia edények, tárgyak széles választéka is megtalálható volt a rendezvényen.

Riporterünk egy résztvevőt is megkérdezett. Délután a települések küldöttei bemutatták műsoraikat, majd közös nótázással, szabadtéri mulatsággal zárult a nap.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső