Kétezer éves múlt Sóváradon

Írta:  2017. június 30., péntek 15:18

Ásatások folynak Sóváradon, az önkormányzat birtokában levő területen. A munkálatok június 5-én kezdődtek és még az elkövetkezendő hetekben is Sóváradon tartózkodnak a Maros Megyei Múzeum munkatársai. A római castrum feltárásán dolgozik a csapat.

A római birodalom terjeszkedése, Dacia elfoglalása és provinciává tételének nyoma Sóvidéken is fellelhető. Szovátához legközelebb a római castrumok nyoma Sóváradon jelenik meg, amely a 2., 3. század emlékeit idézi fel. A Maros Megyei Múzeum munkacsoportja hetek óta a 12 hektáros területen tölti mindennapjait, és nem eredménytelenül.

Az elsődleges cél a római katonai tábor megtalálása volt. A régészeti ásatások nyomán előkerült információk alapján a castrum négyzet alakú volt, tornyokkal. A tábor alapterülete 130x150 méter hosszúságú volt.

Emellett a csapat egy érdekességre is bukkant, egy késő bronzkori edényre a föld mélyén.A sóváradi, a mikházi, valamint a marosvécsi ásatások arra engednek következtetni, hogy nagyjából egy időben épültek a római castrumok. Helyzetük azonban teljesen más. A sóváradi a település alatt helyezkedik el, amely több szempontból is kedvez a régészeknek, mivel jobban megőrződtek. A mikházi a település határában helyezkedik el és ebből kifolyólag a falak nagy részét elbontották. Az épület struktúrái viszont megmaradtak. A marosvécsi castrumot a kastély egyrésze, valamint annak várárkai pusztították el. A jövőbeli tervekről és a terület hasznosításáról a településvezető beszélt.


Az önkormányzat mindenképp egy turisztikai központot szeretne létre hozni, amely által megmutathatnák, hogy Sóváradnak igenis van látványossága és értéke.

Az eddigi feltárásokat a Maros Megyei Tanács támogatta és reméli a polgármester, hogy a jövőben eltervezett munkálatokban a román kulturális minisztérium is segíteni fog. De ahhoz, hogy ezen a területen építkezést folytathassanak és engedélyt kapjanak, kötelező a terület tehermentesítése, ami azt jelenti, hogy az utolsó négyzet centiméterig fel kell tárni azt.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső