Jobbágytelkiek a Csűrszínházi Napokon

Írta:  2017. máj. 31., szerda 09:53

A Csűrszínházi Napok programjának második előadójaként a jobbágytelki hagyományőrző néptáncegyüttes lépett színpadra. Május utolsó hétvégéjén, szombaton ők szórakoztatták a kíváncsiskodókat Az idő kereke című színes előadásukkal.

A Csűrszínházi Napok elkezdődtek, már a második előadás is bemutatásra került, amely során a jobbágytelki hagyományőrző néptáncegyüttes tagjai léptek színpadra. Jobbágytelke Erdélyben, a Nyárád mentén elhelyezkedő, hagyományaihoz, táncához több mint 100 éve ragaszkodó kicsi falu. Ezt a ragaszkodást vitte színpadra műsorában a hagyományőrző csoport is.

A műsor egy szalmafonó kaláka, a hagyományos jobbágytelki közösség zsánerképével indul. Fiatal jobbágytelkiek a nagy öregek bőrébe bújva táncolnak. Balla Antal emléke előtt is tiszteleg a csapat, előadják az aratótáncot, annak a fél évszázadnak a koreográfiáját, ami Jobbágytelkét híressé és büszkévé is tette. Aztán a jelen képei: a táncosok a Nagyok táncát és sajátjukat tárják elénk lendületes, színes részletben. Zárásként mai táncházas, tánctáboros, „mai fiatalos” polgári ruhákban térnek vissza megint a színpadra, s örvénylik, dobban a finálé, ez már nem a régi dicsőség, hanem maga a boldog jövő képe. És mint a kerék is önmagával találkozik, az előadást egy Bartók gyűjtötte népdal zárja, s a visszatérő hangulatban a szalmafonó közösség látványa búcsúztat, és az elhalkuló fonográfhenger és rokkakattogás viszi tovább a gondolatokat, lelkeket.


Leghamarabb a néptáncegyüttest Jobbágytelkén láthatja a közönség a falutalálkozó keretén belül, amely augusztus 13-án kerül megszervezésre. Emellett Jobbágytelke testvér településére, Sajóvámosra is készül a csapat, ahol szintén Az idő kereke című előadás kerül bemutatásra.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső