Újévi állatvásár Kibéden

Írta:  2017. február 15., szerda 10:25

Noha Maros megyében csak Balavásárán lehetne törvényesen állatvásárt szervezni, ennek ellenére számos településen a régi hagyományok szerint, szinte minden évszakban tartanak egyet. Kibéden idén február 13-án, hétfőn szervezték meg az elsőt. A mostani állatvásárra leginkább lovakat és szarvasmarhákat hoztak ki a gazdák.


A 215/2001-es törvény 348/2014-es kormányhatározat módosítása szerint, állatvásárt Romániában csak bizonyos feltételek teljesítésével szervezhetnek a települések önkormányzatai. Többek között piactérrel kell rendelkezni, amely bekerítve van. Külön be- és kijárata is kell legyen a területnek, illetve ezek fertőtlenítővel kell legyenek ellátva. Mindezek mellett betegállat elkülönítővel is kell rendelkeznie a vásártérnek. Ezen kívül egy nyilvántartást is kell vezetni, ami igazoltatja a be és ki érkezett állatokat, azok tulajdonpapírjait, valamint a beíratott állatszállító utánfutók dokumentumait. A vásártérnek leszerződtetett állatorvosa is kell legyen. A helyszínen rámpát is kell biztosítani az állatok mozgatására. Lefödést és megkötésre alkalmas teret kell kialakítani az állatok jóléte miatt. Hulladék és állattetem elszállítására is kell szerződést kötni egy céggel. A működtetést pedig a jelen törvények szerint csak egy külső vállalkozás oldhatja meg - tudtuk meg az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság Maros megyei kirendeltségének vezetőjétől, Kincses Sándortól. Ennek fényében nem csoda, hogy Maros megyében csak Balávásáran vannak legális állatvásárok, viszont a többéves hagyományok miatt nem lehetett ezeket a vásárokat teljesen leállítani, így több településen is, mint például Székelyhodoson, Makfalván vagy akár Kibéden rendszeresen szerveznek hasonlót, egy-egy bizonyos naphoz vagy évszakhoz kötve. Térségünkben Kibéden február 13-án, hétfőn szervezték meg. Az időjárás kedvezett a vásárnak, így nagy volt a részvételi arány. A helyszínen két gazdát is megkérdezett riporterünk.


Lóból és szarvasmarhából volt a legtöbb a vásáron. Láttunk olyan pici borjút is, amelyet vastag kabáttal kellett betakarni, hogy ne fázzon meg. Az alig párnapos jószágnak a gazdáját is megkérdeztük.


Az állatok mellett lovas és mezőgazdasági felszereléseket, kiegészítőket is lehetett vásárolni. Természetesen az állatvásárok elengedhetetlen kelléke, a flekken és a miccs is megtalálható volt.

 

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső