Nem lett világörökség a csíksomlyói búcsú

Írta:  2016. december 14., szerda 11:26

2012-ben merült fel először, hogy Szellemi Kulturális Örökséggé nyilvánítsák a csíksomlyói búcsút. Csütörtök délelőtt döntött az UNESCO Etiópiában ülésező közgyűlése, ahol megvitatta és elutasította a zarándoklat világörökséggé való nyilvánítását.

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségi listájára 2012-ben, majd 2014-ben másodjára is felkerült a csíksomlyói búcsú, amelyet végül a december elején Etiópiában ülésező nemzetközi bizottság nem fogadott el. Négy év telt el azóta, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök, akkori kulturális és örökségvédelmi miniszter kezdeményezte a székely emberek legnagyobb vallási és kulturális ünnepét a világörökségi listára. Hozzátette, a zarándoklat egyike azon vallási, kulturális ünnepeinknek, amelyek meghatározóak a Kárpát-medencei magyarság életében, ezért terjesztette fel a búcsút az UNESCO szellemi világörökségi listájára – olvashatjuk az Agerpres oldalán. A csíksomlyói búcsú fontosságát, Kőszegi János, katolikus kántor ismertette stábunkkal.

Románia első alkalommal terjesztett az UNESCO elé ilyen jellegű, vallási, kulturális örökségre vonatkozó javaslatot. A csíksomlyói búcsúval kapcsolatosan a vélemények megoszlanak, ugyan is van aki így tartja helyesnek, van aki a jövőben pozitívnak tekintené a csatlakozást.

 

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső