20 méteres káposzta a XX. fesztiválon

Írta:  2015. október 05., hétfő 12:33


A gyerekek után a felnőttek szállak versenybe a Töltöttkáposzta Fesztiválon Parajdon, amelynek a változékony időjárás ellenére is sok volt a látogatója. A XX. alkalommal megrendezett fesztiválon a szervezők rekordkísérlettel is megpróbálkoztak.


A háromnapos rendezvény kiemelkedő pontja a gyerekfesztivál mellett a szombati főzőverseny volt, amelyre idén is sokan neveztek be. A nap felvonulással kezdődött fúvószenekar kíséretében, amelyen többek közt huszárok, önkormányzati képviselők, a résztvevő csapatok és néptánccsoportok is jelen voltak.

Amint mindenki felsorakozott a rendezvény helyszínére, Bokor Sándor, a község polgármestere megnyitotta rendezvényt.

A polgármestert követően az esemény fővédnöke, Zsigmond Barna Pál főkonzul szólt a jelenlevőkhöz. Beszédében a töltött káposztát nemzeti ételként, valamint nemzeteket összekötő eledelként emlegette , amelyet már Mikes Kelemen is említ leveleiben, valamint több prózaíró beszél róla.

Az eseményen felszólalt dr. Verestóy Attila szenátor, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, akit stábunk a résztvevő csapatok üstjei mellett kapott lencsevégre.

Mi is körbejártuk a rendezvény helyszínét, ahol már a délelőtti órákban rotyogott a töltött káposzta a kisebb-nagyobb üstökben. Eközben az iskola udvarán egy 20 méteres töltött káposztát főztek, amely elkészítésének már a kora reggeli órákban nekiláttak a szervezők. A főzőversenyre benevezett a Parajdi Wellnes Center csapata is, akiknek káposzta kabalájuk is volt.

Valóban ott tartogatták a gyógyvizes palackot az üst mellett, valamint kedvezményes belépőket, azaz káposztajegyeket is árusított a csapat. Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának csapata is a helyszínen volt, főszakácsuk, aki egyébként rendszergazda, a kondérban rotyogó káposztáról beszélt.

Sokat nem időztünk a konzulátus csapatánál, a Sótörő Kulturális Egyesülethez lestünk be.

Még mielőtt az eső eleredt, a csángók üstjébe is belekukkantottunk. A csapat természetesen kukoricaliszttel gazdagította főztjét.

A szombati napot az illatok mellett a kulturális műsorok tették hangulatosabbá. A nap folyamán népdalkörök és néptánccsoportok léptek színpadra.

A hagyományos muzsikaszó és táncbemutató után a kondérnokok esküt tettek, majd elindultak, hogy megkóstolják a csapatok főztjeit. Eközben lovagitorna-bemutatót, valamint hadijelenet, nyilazás és különleges hangszerek bemutatóját is megtekinthették az érdeklődők. Az iskola udvarán is várták a zsűrit az óriás töltött káposzta kóstolására. Miután azt lemérték a szakemberek, és a zsűri is megbizonyosodott arról, hogy nem csak hosszú, de ehető is, a szakácsok káposztajegyekért cserében adtak egy-egy adagot a kíváncsiskodóknak. Riporterünk a délutáni órákban beszélt Moldován Lászlóval a közel 20 méteres káposztáról.

Mindeközben javában zajlott a zsűri tevékenysége is, de még a végleges döntés meghozatala előtt lencsevégre kaptuk a zsűri elnökét, Lukács Csaba újságírót.

Azt nem tudjuk, hogy a zsűri elnökének mennyire volt nehéz éjszakája, de azt igen, hogy ki főzte idén a legfinomabb káposztát. Különdíjban részesült a Sótörő Kulturális Egyesület Csapata, a Parajdi Wellness csapata, a leghosszabb töltött káposzta díját a Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület nyerte, ami senki számára nem volt meglepő, hiszen rekordméretű káposztát főztek. A legszebb tálalásért a Szolnoki favágókat díjazták, a legfiatalabb versenyző díját a Jó Káposzta Fejek csapata nyerte. Idén a legkisebb töltött káposzta díját, amely 1,8 centiméter volt, az Aranyosok csapata nyerte, a legnagyobb tölteléket a Szegvári Ökörkör készítette el, ez meghaladta az 51 centimétert. A legkreatívabb, legeredetibb káposzta díját a Haspárti Team vitte. A fesztivál vándorkupáját idén is a Szent Borbála Napköziotthon nyerte. A legváltozatosabb felhozatalért az Erdélyi Konyha csapatát díjazták. Az ízvilág volt szombaton is a főkategória. A harmadik díjat az Egrestői Keresztény Asszonyok Egyesülete nyerte , a második legfinomabb káposztát Kiskőrös csapata készítette el, , a legfinomabb káposztát idén a Sóvidék-Hegyalja Leader Egyesület főzte. A díjazást követően koncertekkel folytatták az estet. Vasárnap egy konferenciát tartottak a bánya borpincéjében, azt követően fúvószenekarok felvonulásával indultak a szabadtéri programok.

Felvonult a Parajdi Fúvószenekar, a Székelyzsombori Fúvószenekar, valamint az Alsósófalvi Fúvószenekar. Vasárnap a felvonulást küvetően az időseket és aranylakodalmasokat is köszöntötték

A tömegben Harsány község polgármesterével is találkoztunk, aki utoljára 2 éve látogatta meg a parajdi Töltöttkáposzta Fesztivált, de idén is örömmel fogadta el a meghívást.

Az esős időjárás ellenére, vasárnap is tartalmas programkínálattal várták a vendégeket a rendezvény helyszínre, amelyről a tűzijáték sem maradt el.

Média

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Kereső