Sóvidék regionális televízió weblogóA Sóvidék Televízió abból az igényből született, hogy legyen egy adás, egy műsor, amelyről elmondható, hogy mindenekelőtt a sóvidéki emberekhez szól, hiszen mindannyian elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, ami velünk és a közvetlen környezetünkben, az általunk belakott térben történik. A távoli világ híreit elhozzák hozzánk más tévécsatornák, de arról, hogy mi történt a szomszéd településen, vagy a szomszéd utcában csakis egy kisrégióra figyelő televízióból tudhatjuk meg. 

Olyan műsorral jelentkezünk, amely hiányt pótol, és amely számíthat az itt élő emberek érdeklődésére.
A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy kezdeményezésünk találkozott a sóvidéki emberek azon igényével, hogy saját magukat, ismerőseiket, saját településüket és kisrégiójukat lássák viszont a képernyőn, hogy saját arcuk, életük, gondjaik tükrét lássák meg benne, hogy megmutathassák értékeiket, ünnepeiket, településtörténetüket, csodálatos tájaikat, népi kultúrájukat, épített örökségüket, hogy visszahallják az ízes sóvidéki szót.
Az elsősorban Sóvidékre, de hamarosan az azzal szomszédos vidékek településeire is kiterjedő műsorszolgáltatásunk mindezek jegyében született. Az együvé tartozás tudatát erősíti. Műsoraink rólunk és nekünk szólnak. Tudatosítani szeretnénk az itt élő emberekkel, hogy nemcsak külön-külön, de együtt is olyan értékek hordozói vagyunk, amelyeket megmutatni és továbbadni kötelességünk, de ugyanúgy kötelességünk törekedni azok megismerésére illetve átvételére is.
Hisszük, hogy segíthet ebben a Sóvidék Televízió.

 

Munkatársak:

Sóvidék televízió, Kupás JánosKupás János (producer):

Lassan 20 éve barátkozom a médiával. 1993-ban kezdtem a Juventus hetilap szerkesztőjeként azt a kalandot, ami végérvényesen összeboronált ezzel a világgal. Ezt a hivatást nem lehet csak egyszerűen művelni, egyértelműen szeretni kell, mert csak így „történik meg a csoda”, ami megadja azt a borzongást, jó érzést, amitől drogként függ már aki egyszer belekóstólt. Ha erre rá lehet licitálni, az már csak a mozgókép hozadéka, amitől életre kelnek az események, akár az évek, évtizedek távlatából is. Egy utazás térben és időben, lélekben. Ezt az érzést szeretném átadni mindazoknak akik eljönnek velünk erre az útra, megismerni műsorainkon keresztül életterüket, embertársaikat, önmagukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sóvidék Televízió, Ábrahám SzilárdÁbrahám Szilárd (vágó, operatőr):

A számítástechnika és az elektronika megszállottja vagyok, amióta az eszemet tudom, egy gyerekkori álmom teljesült 2008-ban, amikor a Digicomm kft-hez alkalmaztak, mint informatikust. Itt a kihívásokat kedveltem leginkább, hogy abban a szakterületben dogozhattam, amit szeretek és, hogy mindig tanulhattam valami újat. Aztán 2011-ben jött a lehetőség és belekóstolhattam a televíziós szakmába, mint vágó majd később, mint operatőr. Nem kellett sok idő elteljen ahhoz, hogy ezt a szakmát is nagyon megszeressem, mert nem szakadtam el sem az informatikától sem az elektronikától, sőt itt még több volt az új dolog és a kihívás minden téren. Van amikor kamerát fogok és filmezek, máskor meg egeret fogok és híradót-műsort vágok, vagy csak jópofát, de örülök annak, hogy egy ilyen munkaközösségnek a tagja lehetek. 

 

 

 

 

 

 

 

Sóvidék televízió, Elekes CsabaElekes Csaba (vágó, operatőr):

Parajdon 1974 szeptember 8-án születtem. Tanulmányaimat a parajdi Áprily Lajos Általános Iskolában kezdtem, majd Székelyudvarhelyen folytattam. A fotózás mint tevékenység, mondhatni családi örökségem. Gyermekkoromban az osztálykirándulások alkalmából gyakorolhattam, így a képrögzítés iránti érdeklődésem, ragaszkodásom csak erősödött, később pedig már hobbyvá vált. 1995-ben a Caritas egyik használatba adott kameráját próbálgatva ismerkedtem meg a filmezéssel, mostanra pedig élvezettel és örömmel végzem operatőri feladataimat a Sóvidék Regionális Televíziónál.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sóvidék Televízió, Fülöp EdmundFülöp Edmund (vágó, operatőr):

Szovátán születtem, tanulmányaimat szülővárosomban végeztem. A fotózás fortélyaival 1990-ben ismerkedtem meg családtagjaim révén, úgymond beleszülettem ebbe a szakmába. Az operatőri munkával 1996-tól kerültem barátságba. Azóta űzöm ezt a szakmát hobbyként, és most már hivatásszerűen gyakorlom is. A Sóvidék Regionális Televízió munkatársa 2011-től vagyok, ahol mint operatőr és vágó dolgozom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sóvidék Televízió, Csortán FerencCsortán Ferenc (szerkesztő, műsorvezető):

Három év óvoda és 17 év tanulás után (mindez Kolozsváron, szülőhelyemen), 1971-2004 között a Regátban éltem: Olténiában, Dobrudzsában majd Bukarestben. 2004-ben költöztem vissza feleségemmel Erdélybe, apám szülőfalujába, a mai Szováta városba.
Voltam mérnök, minisztériumban igazgató meg tanácsos, majd Maros megyei műemlékvédelmi hivatalnok. Most nyugdíjas vagyok.
Apám, Csortán Márton, aki kacskaringós életpályája utolsó, de leggyümöcsözőbb korszakában itt tanárkodott, szenvedélyesen szerette Szovátát és lakosait, és ezt az érzést a fiai is megörökölték. Emígy gyermekkorom és korai kamaszkorom legfontosabb élményeit itt, e nyájas és gazdag tájban, a korszak elnyomó hatalmának kiszolgáltatott, de ez ellen hittel, összetartással, az erkölcsi értékek megörzésével védekező nagy családi hálózat ölében szereztem – ez legértékesebb örökségem.
Négy kontinens számos országában megfordultam, sok szép és fontos dolgot láttam és olvastam – de életem hátralévő részében “a bérczes kis haza” és a közvetlen környék művelődését igyekszem szolgálni. Erre most kedvemre való lehetőséget nyújt a televiziózás, e modern és elterjedt közlési mód – illetve a SÓVIDÉK TELEVÍZIÓ lelkes és hozzáértő csapata.

 

 

 

Sóvidék Televízió, Urbán IzabellaUrbán Izabella (hírszerkesztő, riporter):

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetem hallgatója vagyok, a Kommunikáció és Közkapcsolatok szakon, jelenleg másodéves. Az első év második félévében kötelező gyakorlaton kellett résztvenni, én a Sóvidék Televíziónál jelentkeztem szakmai gyakorlatra. Sokat számított hogy az egyetemen tanult elméletet fejleszthettem szakmai tapasztalattal. Most  lehetőségem nyílt arra hogy itt dolgozzak.

 

 

 

 

 

 

 

 

web-medardDósa Medárd (hírszerkesztő, riporter):

A kommunikáció gyerekkorom óta egyik legfontosabb eszközöm volt, amivel jól tudtam érvényesülni. Ennek szeretetét mi sem mutatja jobban, hogy kommunikáció és közkapcsolatok szakot végeztem 2012-ben. Arculatépítéssel és reklámszerkesztéssel foglalkoztam több mint másfél éven keresztül és hétvégente meg rendezvényeken konferáltam. Vagyis nekem mindenféle szándékom a kommunikáció és média világa fele mutatott. Amikor a második lehetőség adódott az életemben, hogy kipróbáljam magam a tévézés világában nem vacilláltam sokat és beleugortam a mély vízbe. Amióta itt vagyok sokat fejlődtem de koránt sem eleget, de ami fontosabb még többet tanultam és tapasztaltam, rengeteg a kihívás és az újdonság, ez tartja bennem a motivációt. A hírszerkesztésnél és a riporterkedésnél már csak a műsorvezetést szeretem jobban. És nem véletlen fejeztem ki magam úgy, hogy itt vagyok és nem úgy hogy itt dolgozom, a munka az fárasztó és erőltetett. Az, hogy itt vagyok az fejlesztő hatással van rám, kihívást jelent számomra. Szeretek és tudok csapatban dolgozni, jelenleg ennél alkalmasabb munkát nem is tudok elképzelni magamnak.