menu Főoldal

Híradó


Híradó

A Sóvidék Regionális Televízió minden nap, hétfőtől péntekig friss Híradóval jelentkezik, 18 órai kezdettel. A Híradó 20 és 22 órakor megismétlődik még aznap, illetve másnap reggel 7 óra 30 perckor és délelőtt 11 órai kezdettel. A Híradóban a szerkesztők minden nap beszámolnak a friss, aktuális belföldi témákról, amelyek érintik Maros, Hargita, Kovászna, Kolozs, Brassó és Fehér megyéket. 

A híradásokban érintjük a következő témákat: a mezőgazdaság (földművelés, állattartás, erdőgazdálkodás, pályázati lehetőségek), közélet (események, vidék, önkormányzati tevékenységek, közönségszolgálat, hitvilág) oktatás (közoktatás, egyetem, tanfolyamok), kultúra (közművelődés, rendezvények), életmód (egészség, turizmus, környezetvédelem) és sport. 

A Sóvidék Regionális Televíziónál a hír felvezetője egy kis ízelítőt ad a témáról. Ezt követően a narráció, vagyis a törzsszöveg az, ami igazán elmondja, hogy  miről van szó, a narrációkat interjúkkal színesítjük. A hírek – témától függően – két, három, de akár még hat interjút is tartalmaznak. A felvezető szöveg, a törzsszöveg és az interjúk szerves egységben vannak, kiegészítik egymást. Egy hír időtartalma témától függően 3-5 perc között van.

A hírek forráshelyei változóak, jó kapcsolatok alakultak ki abban a hat megyében ahol jelenlétünk hangsúlyosabb, együttműködéseink eredményeképpen partnereink értesítenek minket, ha említésre méltó esemény zajlik, legyen az egy rendezvény, egy új pályázati lehetőség, vagy oktatást érintő téma, önkormányzati tevékenység. Az értesítések mellett, a szerkesztők folyamatosan érdeklődnek a különböző intézményeknél. Más hírportálokkal is tartjuk a kapcsolatot (többek között Erdélyi Magyar Televízió, Hargita Stúdió, Fény TV, Népújság, Rádió Gaga, Marosvásárhelyi Rádió). A Sóvidék Televíziónál a hírek több mint 85 százaléka saját készítésű hír. Átvett hírek ritkán kerülnek a Sóvidék Televízió híradásaiba, hetente 3-4, ezek is általában ki vannak egészítve saját interjúkkal, szövegrésszel, vagy teljesen új köntösbe öltöztetjük a kapott felvételeket, azaz csak a nyersanyagot használjuk fel, és teljesen új szerkesztést kapnak.