menu Főoldal
Hírek

Sokan utaztak tavaly Marosvásárhelyről

Andrea Benedek | 2024-02-02

50%-kal növekedett a marosvásárhelyi Transilvania nemzetközi repülőtér utasforgalma tavaly az előző évhez képest, ez azt jelenti, hogy 2022-ben 177 ezer utas vette igénybe a marosvásárhelyi repülőtér nyújtotta szolgáltatásokat, 2023-ban pedig ennél jóval többen, 263 ezren választották érkezési vagy indulási pontként a Marosvásárhelytől csupán néhány kilométerré található légikikötőt.

„Ennek köszönhetően a saját jövedelmek is jelentősen megnövekedtek, ez azért is nagyon jó eredmény, hiszen minden reptér Európában és a világon a 2019-es COVID járvány előtti évhez képest viszonyítja a lebonyolított forgalmat. Itt, Marosvásárhelyen nagyjából a 2022-es év már azt jelentette, hogy visszaépítették a forgalmukat a 2019-es évhez viszonyítva és tavaly 50%-os növekedés volt, nem csak az előző évhez képest, hanem a járvány előtti évhez képest.”- fogalmazott Peti András reptérigazgató

Mint megtudtuk folyamatosan azon dolgoznak, hogy új járatok induljanak el a marosvásárhelyi repülőtérről. Jelenleg Magyarországra, Németországba két célállomással, illetve az Egyesült Királyságba lehet eljutni Marosvásárhelyről. A nyári időszakban törökországi és görögországi célállomások lesznek, de remélik, hogy egy egyiptomi járatot is be tudnak indítani, tervben van továbbá egy másik járatnak az üzemeltetése, ezzel kapcsolatban azonban nem árult el többet az igazgató, legyen ez meglepetés, fogalmazott.

A marosvásárhelyi reptér összesen öt európai uniós pályázatot nyújtott be, nagyjából 100 millió euró értékben. Ebből 35 millió eurót sikerült pályázat útján megnyerni, a három pályázatból egy eszközbeszerzésre, a második részben eszközbeszerzésre, részben tűzoltóállomás építésére volt, a harmadikból repülőgépparkolót, illetve utasofagadó terminált bővítenek. Az első két pályázat megvalósult és elmaradt egy része a harmadik pályázatnak. A munkálatok jelenleg is zajlanak, a szerződéses határidő a munkálatok befejezésére 2024. július 25.-e.

Legutoljára 2018-ban történt nagy horderejű beruházás a reptéren, amikor is teljesen mértékben felújították a kifutópályát több, mint 50 millió lejből. A projekt nagy részét akkor a román kormány támogatta, a fennmaradó összeget Maros Megye Tanácsa finanszírozta.

 

 

Írta: Andrea Benedek