menu Főoldal
Hírek

Senki ne szemeteljen!

Laura Siklódi | 2020-05-20

Természetbarát fiatalok a szükségállapot lejárta után figyelem felkeltő szándékkal tisztává varázsolták a szovátai Sebes-patak medrének egy részét. A teljesen önkéntes akciójuk során több száz kiló szemetet gyűjtöttek össze mindössze két óra leforgása alatt. Cserébe csak annyit kérünk, hogy tiszteljék meg fáradozásainkat és senki se szemeteljen – fogalmazta meg gondolatát az öt személyből álló csapat.

Sokan várták már a szükségállapot végét, hogy találkozhassanak barátaikkal, egy kicsit kikapcsolódjanak. Néhány szovátai fiatal viszont úgy gondolta, hogy a szokásos közös erdei sétájuk mellett valami hasznosat is tesznek és szemetet fognak szedni. Ahogy önök is látják volt amit gyűjtsenek. A kiszemelt terület a Vadász utca folytatásában a Sebes-patak medrének egy része volt, ahol gumi abroncsok, autó alkatrészek, ruhák és megannyi műanyag várta a jóérzésű fiatalokat.

Sajnos a vártnál jóval több szemetet találtak, a szemetes zsákok is hamar elfogytak. Háztartási hulladék, ruházati cikkek és számos autó alkatrész csúfította az erdei látképet, szombathoz képest viszont hétfőn amikor elkalauzolta a Híradó stábját Timea, kellemes látvány fogadott, az említett szakaszon nem volt látható sehol se szemét.

Az összegyűjtött szemetet utánfutóra és csomagtartóba pakolták a fiatalok, a helyi önkormányzat pedig hallva a kezdeményezésről felajánlotta, hogy náluk lepakolhatják, ők majd továbbítják a hulladék szállítónak. A jó cselekedet mellett céljuk volt még a figyelemfelhívás is. Internetes felületeken fotókkal és egy leírással is fordultak a szovátai lakosokhoz, amelyben többek között azt írták: „Ami tőlünk telik mindent megteszünk, hogy a szemétnek a maga helyét, a természetnek pedig egy kis fellélegzést biztosítsunk. Cserébe csak annyit kérnénk, hogy tiszteljék meg fáradozásainkat és senki ne szemeteljen!”

https://youtu.be/KtMoXQDO-kc

Írta: Laura Siklódi