menu Főoldal
Hírek

Segít az EU talpra állni

Laura Siklódi | 2020-06-02
Segít az EU talpra állni

Egy valódi Európai Uniós szolidaritás kezd kibontakozni, legalábbis erre lehet következtetni az EU 750 milliárdos helyreállítási alapjának létrehozásából. Ekkora összeget osztana szét a testület a koronavírus válság által leginkább sújtott országok között. A kezdeményezésről a RMDSZ EP képviselője Winkler Gyula számolt be stábunknak.

A múlt héten az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén mutatta be az Európai Bizottság elnöke azt a helyreállítási csomagjavaslatot, amely a koronavírus-válság gazdasági hatásait fogja enyhíteni. A javaslat alapján a 750 milliárdos szolidaritási alapból 33 milliárd Romániát is meg fogja illetni, ami a strukturális és kohéziós alapokból lehívható összegek mellé érkezne, a pénz nagy részét pedig vissza sem kell fizetni.

A 750 milliárd eurós helyreállítási csomag két részből fog állni az első rész 500 milliárd euróról szól, ami vissza nem térítendő támogatások formájában kerülne a tagállamokba. A csomag ezen része várhatóan hasonlóan működne, mint a kohéziós alapok. A második rész 250 milliárd euróról szól, ami viszont már hitelként lesz felvehető, igényelni kell, és szintén bankképes projektekkel kell alátámasztani.

Románia fontos feladat előtt áll, ugyanis az alapból a pénzt csak projektekre lehet lehívni, szóval mihamarabb egy gazdaság helyreállítási programmal kell jelentkezzen Ludovic Orban és kormánya. Amióta Románia az Európai Unió része sose tudta felhasználni teljesen a kohéziós alapokat, most még fontosabb hogy használható terveket készítsen az ország és minél több projektet, hogy részesülni tudjunk a 33 milliárdos helyreállítási alapból. A helyreállítási csomag nem fogja befolyásolni a következő pályázati ciklust ami a kohéziós alapokat illeti – tudtuk meg a képviselőtől.

Írta: Laura Siklódi