menu Főoldal
Hírek

Példás székelyudvarhelyi összefogás

Laura Siklódi | 2020-05-12
Példás székelyudvarhelyi összefogás

Négy hétvégén keresztül kaptak meleg ebédet Székelyudvarhelyen a kórházi dolgozók, háziorvosok, mentősök, rendőrök, tűzoltók, az első vonalban dolgozók, valamint olyan rászoruló családok és egyedül élő idősek, akiknek a jelen helyzetben a szokásosnál is nehezebb a mindennapi élet. Összesen négyezer négy adag meleg ebédet főztek a székelyudvarhelyi vendéglátósok.

Ezeregy meleg ebéd címszó alatt indítottak négy hétvégén át tartó karitatív akciót Székelyudvarhelyen a vendéglátósok. A kezdeményezést többen is támogatták. Ritka, de fantasztikus érzés az, amikor a gazdasági élet szereplői, vendéglátósok, önkéntesek, magánemberek és politikusok önzetlenül fognak össze egy ügyért – az Ezeregy meleg ebéd akció erről szól. Közösen tettünk egy olyan ügyért, ami most mindennél fontosabb: azokat támogattuk, akik az élvonalban küzdenek a járvány ellen, és azokat, akiket a legjobban sújt. – fogalmazott Derzsi László, a székelyudvarhelyi RMDSZ elnöke, amikor útjára indult az Ezeregy ebéd program.

A karitatív akciót a székelyudvarhelyi vendéglátósok kezdeményezték, 9 egység fogott össze, egymást váltva négy hétvégén keresztül saját konyháikon készítették el az ezeregy adag meleg ebédet.

Az ebédet a vendéglátó egységek munkatársai készítették el, a kiszállítást az akcióhoz csatlakozó önkéntesek és partnerszervezetek vállalták. Az ételadagokat egyszer használatos tárolókban és evőeszközökkel szállították, betartva a higiéniai normákat és távolsági szabályokat.

Trucza Adorján elmondta, kezdetben az volt a terv, hogy kétezer adag ebédet főznek és szállítanak ki az első vonalban dolgozóknak, de az ezer adag is elegendőnek bizonyult. Miután többen is csatlakoztak a kezdeményezéshez, négy hétre tervezték meg az akciót.

Első hétvégén töltött káposztát főztek a vendéglátósok, a másodikon klasszikus sertéspörköltet, a harmadikon babgulyást, az utolsó hétvégén pedig bográcsgulyást.

Négy hétvége, kilenc vendéglátós, több száz önkéntes: mindenkinek hála és köszönet, aki bármilyen formában csatlakozott az akcióhoz, és hozzájárult, hogy az első vonalban dolgozóknak és a leginkább rászorulóknak négy vasárnapja egy picit legyen jobb és könnyebb, mint máskor. – fogalmaztak az Ezeregy ebéd kezdeményezői.

Írta: Laura Siklódi