menu Főoldal
Hírek

Közelebb az igazsághoz

Ábrahám Szilárd | 2020-07-16

Kedden pert nyert Borboly Csaba a bákói megyei prefektúrával szemben a Marosvásárhelyi Ítélőtábla végleges és visszavonhatatlan döntése értelmében. Az ügyben jelenleg 18 jogi eljárás zajlik ebből sikerült egyiket most megnyerni, aminek értelmében a bákói főispáni hivatal köteles kiadnia a hiteles másolatát azoknak a dokumentumoknak, amelyekkel Dormánfalva közvagyonába vette az úzvölgyi katonai temetőt.

A tavalyi év eseményei borzolták fel a kedélyeket az úzvölgyi katonatemető körül, amikor a dormánfalvi polgármesteri hivatal tavaly áprilisban a magyar katonák sírjain román parcellát hozott létre, szintén tavaly a Hősök Emléke Országos Hivatal elismerte, hogy nem abban a temetőben nyugszanak azok a katonák, akiknek a parcellát létre hozták. Az addig magyar sírkertnek tekintett temetőt Csíkszentmárton község rendezte, de Dormánfalva is magáénak tekintette. Június 6-án aztán több ezer román megemlékező erőszakkal vette birtokában a kegyhelyet, miután a székelyek élőlánccal próbálták azt megakadályozni. Az történtek után jogi útra terelődött az ügy, amelyben 18 jogi eljárás indult Hargita Megye Tanácsa, Borboly Csaba megyeelnök és magánszemély kezdeményezésére. Kedden a Hargita megyei egyházközségek látogatása során kapta ügyvédjétől a jó hírt Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke, hogy a Marosvásárhelyi Ítélőtábla az egyik magánszemélyként indított perében javára döntött.

A megnyert per következtében a bákói főispáni hivatal két dolgot tehet, mindkettő egy előrelépés lenne az üggyel kapcsolatban – tudtuk meg a megye vezetőjétől.

A törvényszéki ügy folytatódni fog, a további eljárások kimenetelét is meg kell várni, de eddig kedvezően alakultak az úzvölgyi peres ügyek – tette hozzá Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Írta: Ábrahám Szilárd