menu Főoldal
Hírek

III. Erdélyi Gazdasági Fórum

Andrea Benedek | 2023-12-16

Szovátán szervezték meg a III. Erdélyi Gazdasági Fórumot, hasznos kerekasztal-beszélgetéseket hallhattak a résztvevők.

Oktatás és munkaerőpiac témával szervezték meg december 16-án, Szovátán a III. Erdélyi Gazdasági Fórumot. Az egész napos tanácskozáson munkaadók és oktatásügyi szakemberek egyeztettek, tárgyaltak, hogy megtalálják a fiatalok, leendő munkavállalók számára a legjobb megoldásokat. Azért választották ezt a témakört, mert már az első találkozón kiderült, hogy gondot jelent a munkaerőhiány, és erre az oktatási szakemberekkel közösen kellene megoldást találni. Azonban a koronavírus-járvány közbeszólt, így a második fórum a válság és az ebből kivezető megoldások keresésére összpontosított. 

Hajnal Virág, az államtitkárság főosztályvezetője elmondta, hogy 2016-ban kezdték el az erdélyi vállalkozói közösség kiépítését. Sikerült megteremteni a Kárpát-medencei magyar vállalkozók találkozóját, a mentorprogramot, az erdélyi gazdasági fórumot, organikusan kialakult egy közösség. Egy közösség, amelynek tagjai ismerik és segítik egymást. Az idei fórum azért fontos, mert eddig külön minden szektorban az ott dolgozók beszélgettek egymással, de most sor került az egyeztetésre.

Most megpróbáltuk az oktatás, a munkaerőpiac és a potenciális munkaerő képviselőit egy asztalhoz ültetni. Hiszen a megoldások a közös találkozásokban, beszélgetésekben születnek meg – vélekedett a főosztályvezető.

A gazdasági fórumnak is ez a célja, hogy együtt beszélgessenek az oktatási szakemberek és a vállalkozók, megoldásokat keresve. Az egész napos találkozón többek között az egyetemi és vállalati kapcsolatokról, a humán-erőforrás igényekről, a vállalkozói szféra igényeiről beszélgettek a résztvevők és arra is keresték a választ, hogy az oktatás valóban a gazdasági növekedés alapja?

 

Írta: Andrea Benedek