menu Főoldal
Hírek

Folytatódhat az aláírásgyűjtés

Laura Siklódi | 2020-05-13

Összegyűlt az egymillió aláírás a Székely Nemzeti Tanács által elindított polgári kezdeményezéshez. A hét európai uniós tagállam közül azonban csak Romániában, Magyarországon és Szlovákiában lépte át az aláírók száma a népességarányos nemzeti küszöböt, így nem teljes a siker. A petició kezdeményezői benyújtottak egy hosszabbítási kérelmet a koronavírus járvány miatt hozott korlátozó intézkedésekre hivatkozva.

Narráció 1:Korábban beszámoltunk arról, hogy május hetedikén lezárult a Székely Nemzeti Tanács által tavaly elindított európai polgári kezdeményezés határideje. Sikerként könyvelhető el, hogy csak az interneten több mint egymillió aláírás gyűlt össze. A kezdeményezők továbbá több mint 220 ezer papíron gyűjtött kézjegyről tudnak, és az sem kizárt, hogy vannak még ívek, amelyeket eddig nem tudtak összesíteni a koronavírus járvány miatt. A kezdeményezésnek volt egy olyan kritériuma is, miszerint hét európai uniós tagállamban az aláírások száma meg kell haladjon egy bizonyos küszöbértéket. Ez a feltétel egyelőre nem teljesült, a szervezők azonban bíznak a határidő meghosszabbításában.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke elmondta, volt rá példa, hogy különböző kényszerhelyzetek miatt az Európai Bizottság meghosszabbított polgári kezdeményezéseket, ezért ők is ebben bíznak. Hozzátette, ha ez megvalósul, akkor újult erővel vágnak neki az aláírásgyűjtésnek. A cél az, hogy minél több kézjegyet tudjanak a bizottság előtt felmutatni.

Sikernek könyvelem el azt a nemzeti összefogást, amely a véghajrában megnyilvánult, egész Kárpát-medencéből megmozdult a magyarság, összegezte a végeredményt Izsák Balázs, hozzátette vezető politikusok és közéleti emberek is támogatták az ügyet, amiért ő rendkívül hálás.

Írta: Laura Siklódi