menu Főoldal
Hírek

Az ünnepnap, amit gyászként élünk meg

Laura Siklódi | 2020-06-09

Ami ünnep nap az egyiknek gyásznap a másiknak, így lehetne összefoglalni június 4-ét Romániában. A Szovátai Székely Tanács és a helyi önkormányzat elhelyezte tegnap a kegyelet koszorúit a világháborús emlékműnél, ezzel is tisztelegve a szovátai elesett katonák előtt. A harangokat és értük kongatták.

A magyar történelem egyik leggyászosabb napja június 4.-e, ugyanis ekkor írták alá a trianoni békeszerződést, ami többek között Magyarország feldarabolásával is járt. Tíz éve pedig a magyar kormány a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét. A sorsunkat megpecsételő napnak tegnap volt a 100. évfordulója, ennek alkalmából a háborús hősöknek állított emlékműnél rótta le tiszteletét a városvezetés is.

A néhány tucat résztvevő között volt a Szovátai Székely Tanács elnöke és aktív tagjai is, akik szintén koszorúval adóztak az elhunyt hősök emléke előtt.

A megemlékezésen a koszorúk elhelyezése után megkondultak a fürdőváros harangjai, amit főhajtással és tiszteletadással fogadtak a résztvevők. A háborús emlékműbe vésett nevek a teljesség igénye nélkül vésődtek a kőoszlopba, a rengeteg név mellett még sokan életüket adták akkor a magyar hazáért.

Írta: Laura Siklódi