menu Főoldal
Hírek

Aláírták a szerződéseket

Ábrahám Szilárd | 2020-07-16

Hargita Megye Tanácsa idén is folytatja az egyháztámogatási programját, ahol a történelmi egyházak pályázati rendszerben kérhetnek templomok, egyházi épületek felújítására és építésére vonatkozó anyagi hozzájárulást. Tegnap Korondon írta alá a helyi plébános, a község polgármestere és a megye elnöke a szerződéseket.

Hargita Megye Tanácsa már évek óta működteti a megyei egyháztámogató programot, amely több mint egy millió euró összértékű éves pályázati alap. A kezdeményezés révén a történelmi egyházait próbálja segíteni a megyei tanács. A következő ciklus szerződéseit a megyeelnök személyesen vitte el a lelkipásztorokhoz, plébánosokhoz ezzel is lehetőséget teremtve, hogy átbeszéljék a program nyújtotta lehetőségeket.

A napokban Székelyudvarhely térségében, Sóvidéken és Hegyalján tett látogatást a megyeelnök a szerződések aláírása végett. A lelki vezetők többnyire templomok és más egyházi épületek építésére, fenntartási és működési költségek finanszírozására, állagmegóvásra vagy akár vallási-kulturális múzeumok kialakítására nyújthatnak be pályázatokat.

A korondi katolikus templom épületének hajó részét fogják felújítani az idei támogatásból. A szerződés aláírása mellett a megyei utak állapotát is felmérték, és több helyi termelővel is találkoztak a megye vezetői.

Írta: Ábrahám Szilárd