menu Főoldal
Hírek

A tej útja

Laura Siklódi | 2020-06-22

Hargita Megye Tanácsa egy izgalmas és lélegzetelállító kalandra hívja a gyerekeket amely során megismerkedhetnek egy mindenki által jól ismert termékkel, a tejjel. Az első oktatófilmben állattartó gazdák közreműködésével a tehenet mutatták be.

Romániában a 2017/640-es kormányhatározat alapján biztosítják a helyi hatóságok a diákok számára a tízóraiként kapott tejet és kiflit, emellett a témához kapcsolódó ismeretterjesztő programok megvalósítása is kötelező, minden évben. Idén a járvány miatt kialakult helyzetre való tekintettel Hargita Megye Tanácsa az internet adta lehetőségeket kihasználva valósította meg mindezt, a gyerekek oktatófilmek által ismerkedhetnek meg a tejtermeléssel.

A tejtermelők számára sokszor fejtőrést okoz az értékesítés is.

A csekefalvi gazdálkodó elmondta, hogy egykor szüleivel, nagyszüleivel dolgozott együtt, mivel így nőtt fel, megszerette a mezőgazdaságot. Bár számos tehén fajta létezik, Jánosi Levente többségben pirostarkákat tart, viszont mint kiderült van köztük két fekete is.
Hargita Megye Tanácsa megbízásából hamarosan további oktatófilmek jelennek meg. Ezeknek köszönhetően a gyerekek játékosan bővíthetik tudásukat a jól ismert termékkel kapcsolatosan.

Írta: Laura Siklódi